HartslagNu

Sinds december 2019 is EHBO vereniging Stolwijk partner van het landelijk reanimatieoproep systeem HartslagNu.

Het werkgebied voor EHBO vereniging Stolwijk is de gehele Krimpenerwaard.

Een leven redden kan iedereen: jij ook!

Word burgerhulpverlener bij HartslagNu

Bij een hartstilstand telt elke minuut, waarbij de eerste zes minuten van levensbelang zijn. Als de ambulance onderweg is, kun jij al iets doen. Kun jij reanimeren en wil je helpen wanneer iemand bij jou in de buurt een hartstilstand krijgt? Meld je dan aan als burgerhulpverlener bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Je verleent de eerste acute hulp totdat het ambulancepersoneel het overneemt. Zo help je mee levens te redden.

HartslagNu is een uniek reanimatie-oproepsysteem in Nederland. Het is een netwerk van vrijwilligers die kunnen reanimeren en weten hoe ze een AED moeten gebruiken. Dit zijn burgerhulpverleners. Ook AED’s zijn in het oproepsysteem aangemeld, zodat snel duidelijk is welke AED beschikbaar is in de buurt van het slachtoffer.

EHBO-vereniging Stolwijk is actief in de gemeente Krimpenerwaard en wil hier een zes-minutenzone opzetten. Als bij een hartstilstand binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie en als er een AED wordt ingezet dan heeft het slachtoffer de beste overlevingskans.

Kun jij reanimeren? Word dan burgerhulpverlener via www.hartslagnu.nl/burgerhulpverlening.

Waarom een hesje?

Onderzoek toont aan dat burgerhulpverleners een belangrijke schakel vormen bij een reanimatie buiten het ziekenhuis.
Een reanimatie door een burgerhulpverlener kan het verschil maken tussen leven en dood!
De samenwerking tussen burgerhulpverleners en professionals (brandweer, politie, ambulance) gaat in de meeste gevallen goed. Soms ontstaat er echter verwarring over de aanwezigheid van burgerhulpverleners. Dit heeft veelal te maken met de ‘onbekendheid met burgerhulpverlening’ en/of de ‘herkenbaarheid van de hulpverlener’.
Ook als professionals onbekend zijn met burgerhulpverleners zal de herkenbaarheid van de burgerhulpverlener een bijdrage leveren aan een betere samenwerking tussen de professional en de burgerhulpverlener.

Voorkom onduidelijkheid over uw aanwezigheid bij een reanimatie-oproep.

Dit hesje is voor € 4,50 te koop bij EHBO-vereniging Stolwijk. Neemt u contact met ons op wanneer u dit hesje wilt kopen?

Hoe werkt HartslagNu?

Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren of om de dichtstbijzijnde AED op te halen die is aangemeld bij het oproepsysteem. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller dan de ambulance en zij kunnen het verschil maken tussen leven en dood.

Lees meer over burgerhulpverlening op www.hartslagnu.nl en bekijk onze animatie.